tiistai 21. tammikuuta 2014

Kysymyspostaus

Heissan!
Tässä siis vastaukset teidän kysymyksiin. Kiitos kaikille kysymyksien lähettäneille :)


1.Onko teijän koulussa paljon muita vaihtareita? 
Meidän koulussa on mun lisäksi seitsemän muuta vaihtaria, ranskalainen tyttö, kaksi tanskalaista tyttöä, thaimaalainen tyttö, espanjalainen tyttö, norjalainen poika ja saksalainen poika.
2.Onko teijän koulussa jotain pukukoodia/koulupukua?
Ei ole koulupukua eikä oikeastaan virallista pukukoodiakaan, ainoastaan suositellaan käyttämään hihallisia paitoja ja yli puolen reiden mittaisia shortseja/mekkoja.
3.Meetkö kouluun niillä keltaisilla busseilla? 
Haha en mene, mutta monet kyllä menevät. Itse asun alle kilsan päässä koulussa, joten yleensä kävelen kouluun tai mun host isä heittää minut.
4.Mitä vinkkejä tuleville vaihtareille?
Olkaa positiivisia, ulospäinsuuntautuneita ja rohkeita. Älkää asettako minkäänlaisia ennakkoluuloja ja kokeilkaa rohkeasti kaikkea uutta ja tuntematonta. Olkaa sinnikkäitä uuden kielen kanssa ja yrittäkää olla mahdollisimman vähän yhteydessä kotimaahan. Blogin pitäminen kannattaa!5.Onko sulle sattunut mitään kommelluksia/hauskoja väärinkäsityksiä siellä?
Eipä nyt oikeastaan, paitsi, alussa usein kun tapasin uuden ihmisen olin heti valmiina kättelemään, mutta he kuitenkin suoraan halasivat vaikkei koskaan oltu nähtykkään. Ja pieniä juttuja, kuten kuinka avaan juustopaketin tai otan kengät pois jalasta kun menen sisälle taloon.Ja on multa kysytty hauskoja kysymyksiä Suomesta kuten onko Suomessa omenoita, kävelevätkö jääkarhut vapaina
kaduilla jne. :D
6.Mitkä on parhaat kaupat missä oot käyny? 
Forever 21, Victoria's Secret, Nike Outlet, Bath&Body works, Amerigan Eagle Outfitters, Zumiez, Claire's, Dollar tree (kaikki tuotteet yhden dollari= 75 senttiä!!!) jne. Lista voisi jatkua vaikka kuinka kauan. Lisäksi tykkään mennä ihan tavalliseen ruokakauppaan ja katella kaikkia erilaisia ruokatarvikkeita mitä täältä Amerikasta löytyy :D
7.Jenkkien hyvät&huonot puolet? 
Hyvät: Ihmiset sosiaalisia, kaikki on paljon halvempaa, paljon nähtävää, High school spirit eli "lukiohenki", hyvää ruokaa, ilmaiset vessat kaikkialla, autot pysähtyy aina jos haluat ylittää tien, melkein kaikilla perheillä on koira/kissa (jos siis tykkää eläimistä)
Huonot: High school on kuin Suomen yläaste, suurin osa nuorista lapsellisempia kuin Suomen samanikäiset nuoret, huono julkinen liikenne
8.Ootko katunut mitään siellä? Jos oot, niin mitä? 
Enpä ole katunut mitään.
9.Paljonko sulla kuluu rahaa kuukaudessa suunnilleen?
Riippuu todella paljon kuukaudesta, jos olen menossa jonnekin matkalle (kuten Kalifornian matkani) rahaa kuluu helposti 150-200 euroa kuukaudessa. Mutta pääsääntöisesti sanoisin sellaiset 100 euroa kuukaudessa.
10.Mikä on karmein/erikoisin ruoka mitä oot maistanut?
No täällä kaikki ruoat on mielestäni tosi hyviä, mutta näillä on sellainen limujuoma nimeltään Root Beer joka ei ole ihan mun makuun...
11.Mikä on isoin muutos minkä oot huomannut itsessäsi?
Näitä on monia, mutta kärsivällisyyskyky täällä on kasvanut huimasti, olen tullut itsenäisemmäksi ja rohkeammaksi. Ja myös se, että  ennen musta oli tosi kivaa viettää vapaapäivä kotona vaan sohvalla löhöillen, mutta täällä olen koko ajan menossa enkä oikeastaan edes halua olla paikallaan.12.Mitä aiot tehdä heti kun palaat Suomeen ? 
No tietenkin tavata perheen ja kaverit. Sitten haluan mennä saunaan ja uimaan järveen ja syödä ison palan ruisleipää. Ja puhua Suomea. Ja syödä salmiakki jäätelö. Ja mennä kävelemään kuusimetsään saappaat jalassa. Ja käydä juoksemassa mun vakio-juoksulenkin. Ja pyöräillä.
13.Mitkä asiat amerikkalaisessa kulttuurissa ovat tulleet isoimpana yllätyksenä ?
Amerikkalaisten sosiaalisuus tuntemattomia kohtaan, high schoolin taso verrattuna suomalaiseen lukioon, ruokatarvikkeiden suuruus, USA:n kansallislaulun laulaminen lähes kaikissa mahdollisissa tilaisuuksissa (uinti-kilpailut, aamunavauksessa salissa jne.), Amerikan lipun pitäminen joka ikinen päivä vuodessa ja miten paljon meksikolaista influenssia täällä on (ruoka, ihmiset, kieli jne.)
14.Mitä haluat vielä siellä ollessasi tehdä ?
Haluan tavata uusia ihmisiä, nähdä lisää Oregonin upeaa luontoa, käydä pongaamassa valaita rannikolla ja uida Tyynessä valtameressä.15.Mitkä ovat mielestäsi kolme parasta asiaa tähän asti, minkä vuoksi kannatti lähteä vaihto-oppilaaksi?
Kielitaidon paraneminen, uudet ihmissuhteet ja suuri kotimaan arvostuksen kasvu.16.Onks sulla usein pitkiäkin jaksoja siellä, ettet puhu/kirjoita suomea ollenkaan?
No suomea olen täällä puhunut tasan ainoastaan viisi kertaa, kolmena kertana kun skypettelin perheen&kavereiden kanssa ja sitten parina kertana suomalaisvaihtareitten kanssa. Suomea en juuri kirjoita paljoakaan, ainoastaan tänne blogiin ja välillä sähköpostilla tai facebookissa .
17.Minkä arvosanan antaisit vaihtovuodelle tähän asti? 
9
18.Mitä suomalaisia tapoja/käytäntöjä sulla on ikävä? :-) 
Kättelyä tuntemattoman tavatessa, välillä sellaista suomalaista epäsosiaalisuutta ettei tarvitse koko ajan puhua, saunomista, silmiin katsomista kuunnellessa, Suomen lukion vapautta19.Ootko ollut tyytyväinen rotareihin ja miten on toiminut? 
 Kyllä olen ollut todella tyytyväinen ja toimineet minun kohdalla aivan mainiosti. Suosittelen ehdottomasti!
20.Järjestävätkö millaista ohjelmaa vaihtareille ja miten usein? 
Minulla on joka tiistai sellainen Rotary-lounas, jossa syödään hyvää ruokaa, vaihdetaan kuulumisia ja sitten siellä on yleensä joku esitelmä/puhuja. Rotary järjestää myös monenlaisia retkiä ja leirejä, itse olen ollut kolmella leirillä (yksi näistä New Yorkin leiri ja Kalifornia-bussiretkellä ja parin viikon päästä luvassa lasketteluretki. Joten siis paljon ohjelmaa järjestävät ja omaa counseloriani näen joka viikko.21.Mitä kaipaat eniten Suomesta? 
Perhettä&Ystäviä, suomalaista lukiota, ruisleipää&maitorahkaa, lunta, pyöräilyä, aikuismaista käytöstä, ukkosta (täällä kun ei ukkosta oikein koskaan) ja pilvetöntä aurinkoista taivasta (täällä kun on melkein aina pilvistä ja sateista.
22.Mikä on ollut ikimuistoisin päivä siellä tähän mennessä?
New Yorkin leiri, Kalifornian matka, laskettelureissu Clothilden kanssa, kokkauspäivät Marissan kanssa ja kaikki sellaiset päivät kun olen menossa illalla nukkumaan ja tajuan, että olen puhunut enkkua koko päivän ilman mitään vaikeuksia.
23.Mitä suomalaisia ruokia/leivonnaisia olet tehnyt siellä?
Olen tehnyt glögiä, mansikkarahkaa (kahdesti), karjalanpiirakoita (kolmesti), rosollia (kahdesti) ja broilerikiusauksen.
24.Onko sinulla ollut mitään sairauksia siellä?
Eipä oikeastaan, lokakuussa olin noin viikon flunssassa, mutta siinä kaikki.
25.Mikä Amerikassa on pienempää kuin Suomessa?
Pienempää, no tämä on kyllä aika vaikea kysymys, koska täällähän kaikki on oikeastaan paljon suurempaa. Mutta suihkut ainakin on pienempiä, ei ole suihkulle omaa huonetta vaan se on vessan yhteydessä. Ja valokatkaisijat ovat pienempiä. Ja ruokakaupat on ainakin Kouvolan Prismaan verrattuna paljon pienempiä. Kolikot ja setelit ovat myös pienempiä täällä. Ja jääkiekko ei ole täällä niin isojuttu kuin Suomessa. Ja joulu on myös pienempi juhla.
26.Onko sinulle tullut uusia suosikkiartisteja/bändejä siellä?
On joitain kuten Bastille, Phillip Phillips, Coeur de Pirate
27.Minkälaisia kirjoja oppilaiden pitää lukea äidinkielen (englanti) tunneilla? Ja kuinka paljon?
Luemme enkun tunneilla paljon peri amerikkalaisia novelleja kuten The Cather in the Rye. Kirjojen jokaista lukua analysoidaan todella tarkasti ja kirjan tekstiä, sanoja, lauseiden pituutta, kirjoitustyyliä yms. Kirjoista kirjoitetaan paljon analyyseja ja lyhyitä esseitä. 
28.Käytetäänkö siellä paljon lyhenteitä/puhutteko murteella?
Murteella ei hirveästi puhuta, mutta lyhenteitä kyllä käytetään melko paljon esim. CUS= See you soon, BTW= By the way, ASAP= As soon as possible, G2G= Got to go, THX= Thanks jne. 
29.Oletko saanut paljon ystäviä ja aijotko pitää heihin yhteyttä palattuasi Suomeen?

Kyllä olen saanut ystäviä, muutamia sellaisia oikeita ystäviä ja sitten paljon kavereita. Ja ehdottomasti aion pitää heihin yhteyttä vaihtovuoden jälkeenkin.
30.Onko sinulla viime aikoina ollut paljon kiireitä vai melko rauhallista?

Viime aikoina olen ollut todella kiireinen( jonka olette varmaan huomanneet kun blogin ylläpito on hidastunut...), koska tämä mun nykyinen host perhe järjestää mun kanssa tosi paljon ohjelmaa. Mutta hyvä vain niin!
31.Käydäänkö siellä paljon pikaravintoloissa?

Pikaruokaravintolaissa käynti riippuu ihan perheestä, jotkut käyvät monta kertaa viikossa, jotkut kerran kuukaudessa jne. Mutta täällä on kyllä paljon enemmän pikaruokaravintoloita kuin Suomessa ja kokonaisuudessa käydään selvästi enemmän kuin Suomessa. Mutta osaksi johtuu varmasti myös siitä, että pikaruoka on täällä todella halpaa. 
32.What should we Finns learn from the American school system?
As I have already told, the school system here in the USA is very different than our school system in Finland.  First of all, most of the kids start school when they are 6 years old. The elementary school lasts 6 years and after that is junior high ( or middle school) which lasts 2 years. After that is a 4 year high school. Almost all of the teenagers go to high school because there are no vocational schools in the USA.
In high schools, the lessons progress a lot slower than in Finland. The teachers focus much more to details, not so much to the entirety. Every subjects has exams troughout the semester, no exam weeks like in Finnish high school. At the end of the semester there are these exams called finals which are  a little bit harder and longer tests.
The colleges and universities cost a lot here in the USA. Normal fee for a year is tens of thousands of dollars.
The schools don't provide a free school lunch for the students. But all the books in high school are provided by the school.
33.What is definitely better there?
Food is very good, people are very friendly and outgoing, beds are big and wide, everything is a lot cheaper, school spirit is better 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti